EXEQUATOR-recunosterea hotaririlor straine pe teritoriul Romaniei


Hotarârile pronuntate de instantele judecatoresti sau arbitrale straine pot fi puse în executare pe teritoriul României întocmai ca si o hotarâre pronuntata de instantele române. În cazul hotarârilor straine însa, este necesara parcurgerea unei proceduri speciale, aceea a exequator-ului. Procedura exequator-ului este o procedura judiciara în cadrul careia, în urma controlului exercitat asupra hotarârii straine de catre instantele românesti, hotarârea straina este declarata executorie.

Începând cu 9 mai 2004 (data intrarii în vigoare a Legii nr. 187/2003), în privinta recunoasterii si încuviintarii executarii hotarârilor judecatoresti (nu si arbitrale) pronuntate în tarile membre UE se aplica o procedura speciala.

Published in: on martie 10, 2008 at 10:08 AM  Comments (5)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://avocata.blog/2008/03/10/exequator-recunosterea-hotaririlor-straine-pe-teritoriul-romaniei/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 comentariiLasă un comentariu

  1. As avea o intrebare concreta. Daca in Spania se pronunta o hotarare judecatoreasca de executare silita a unui bun imobil ipotecat, iar in urma licitatiei nu se acopera intreaga datorie fata de banca si, conform contarctului de vanzare cumparare, eu raspund pentru achitarea datoriei fata de banca cu toate bunurile prezenta si viitoare, este posibil ca intr-o buna zi sa mi se execute silit un alt bun imobil din Romania, in urma recunoasterii sentintei unui tribunal spaniol?

    Apreciază

    • Banca isi indestuleaza creanta din imobilul ipotecat,iar diferenta neacoperita de acesta,ar putea fi recuperata prin alte modalitati.
      De exemplu: urmarirea veniturilor persoanei imprumutate si poprirea unei parti din acesta ,dar fara a se putea executa un alt bun imobil in afara celui ipotecat deja!

      Apreciază

  2. In cazul unei casatorii in Canada si a desfacerii acesteia tot pe acel teritoriu, sunt obligata ca in Romania sa urmez procedura exequator?
    In cazul in care raspunsul la intrebarea anterioara este afirmativ ;Ce se intampla in cazul in care nu o parcurg si vreau sa ma recasatoresc ma incrimineaza cu ceva neexecutarea acestei proceduri? Am vreo repercursiune legala?
    Va multumesc anticipat

    Apreciază

  3. Am o pronuntare de executare silita pentru o datorie la banca ,si am un imprumut la alta la care am garantat cu un imobil. Intrebarea e poate fi executat imobilu ? Primul imprumut este de nevoi personale .

    Apreciază

  4. Buna ziua.Sunt cetateanca a R.Moldova vreau sa ma casatoresc cu cetatean romin.Dupa casatorie pot primi cetatenie lui ?? Multumesc.

    Apreciază


Lasă un comentariu